Zdrowe odżywianie


 

ZDROWE ODŻYWIANIE
Zalecany styl życia:

 

 

•    Jedz regularnie 5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzin oraz zawsze myj po nich zęby.
•    Pij co najmniej 3-4 szklanki mleka dziennie.
•    Pamiętaj o piciu co najmniej 6 szklanek wody dziennie.
•    Bądź aktywny fizycznie, ćwicz co najmniej godzinę dziennie.
•    Wysypiaj się, aby twój mózg mógł wypocząć.
•    Sprawdzaj regularnie swój wzrost i masę ciała.
 

  piramida_zdrowego_odrzywiania-ico.jpg

Jak zadbać o nasz organizm?

 

 

MÓZG - Niacyna:  warunkuje prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego.

OCZY  -Luteina i zeaksantyna:  chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami i nadmiarem światła.

SKÓRA - Beta-karoten (prowitamina A):  wpływa na wygląd cery, rogowacenie i łuszczenie się skóry.

WŁOSY - Biotyna:  zatrzymuje wypadanie włosów.

SERCE - Potas:  zapewnia prawidłowe ciśnienie krwi.

ZĘBY - Wapń:  buduje i wzmacnia strukturę zębów.

KOŚCI - Wapń:  podstawowy składnik budulcowy kości.

MIĘŚNIE - Biotyna i kwas pantotenowy:  ich niedobory powodują osłabienie i zmęczenia mięśni, ich bóle i sztywność.

UKŁAD POKARMOWY - błonnik:  główny składnik potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Ułatwia opróżnienie i zapobiega zaparciom. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Witaminy:

witamina_A.jpg

Witamina_D.jpg

Witamina_E.jpg

Witamina_K.jpg

Witamina_C.jpg

 

Wartości energetyczne pokarmu:

 

 

wart_odrzywcze_pokarmu.jpg  

Wartość energetyczna pokarmu, to nic innego jak ilość energii, jaką uzyskujemy z danego pokarmu. Podajemy ją w kaloriach.

 

 

 

Dziękujemy za uwagę i trzymajcie się zdrowo! 
Lena Dąbrowska i Maja Sokal 7e