Drugie śniadanie
Pierwsze śniadanie spożywane w domu przed wyjściem do szkoły/ pracy jest raczej niewielkim posiłkiem. Część osób deklaruje, że nie je w domu śniadania, a pierwszy ich posiłek, to „drugie śniadanie”, które spożywane jest już w szkole/pracy. Wynika to między innymi z braku czasu lub konieczności wczesnego wstawania i szybkiego wyjścia z domu.
Drugie śniadanie jest niezwykle ważne ponieważ:
- dostarcza organizmowi potrzebną energię i składniki pokarmowe;
- wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny;
- wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie;
- kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe.
Co warto zjeść na drugie śniadanie?
Najbardziej popularne drugie śniadanie to kanapka. To dobry pomysł, pod warunkiem, że zadbamy o odpowiednie jej urozmaicenie. Najlepiej, aby kanapka zawierała pieczywo razowe, ser, twaróg lub chudą wędlinę oraz warzywo, np. liść sałaty, plasterki pomidora, ogórka, papryki. Do kanapki warto dołączyć owoc sezonowy lub warzywo - źródło witamin. Pokrojone owoce i warzywa, owoce suszone, sałatki, twarożki można zabrać ze sobą do szkoły w pojemniku na żywność. Napojami, które będą dobrym uzupełnieniem drugiego śniadania są: woda mineralna, herbatki owocowe, soki owocowe i warzywne oraz napoje mleczne.
Jakie propozycje drugiego śniadania zaprezentowali nasi uczniowie?
10 listopada 2021 r. na przerwie śródlekcyjnej uczniowie przedstawiali swoje drugie śniadanie - pyszne, zdrowe i kolorowe.
Zespół Promocji Zdrowia