Grupy "0"


 

O ZERÓWCE W SIÓDEMCE

Zerówka przy Szkole Podstawowej Nr 7 im Heleny Raszki w Szczecinie jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 7.00 - 17.00
 
Organem prowadzącym jest Gmina Miasto Szczecin.
 
Nadzór pedagogiczny sprawuje Zachodniopomorskie Kuratorium Oświaty.
 
Dyrektorem szkoły od 01 . 01 . 2022 roku jest mgr Przemysław Krześlak.
 
     W naszym oddziale przedszkolnym stwarzamy ciepłą i przyjazną atmosferę, by zapewnić naszym wychowankom wszechstronny rozwój emocjonalny, społeczny, fizyczny i poznawczy; wspieramy zdolności i zainteresowania dzieci respektując ich potrzeby i możliwości oraz dbamy o wyrównywanie szans edukacyjnych naszych wychowanków. Działamy we współpracy ze środowiskiem rodzinnym jak i lokalnym.
 

SYLWETKA ABSOLWENTA

Chcemy, aby nasze dzieci wyrosły na:
 
  • mądrych,
  • dobrych,
  • samodzielnych,
  • szczęśliwych ludzi,
  • i w przyszłości zbudowały trwałe rodziny 
Aby nasi wychowankowie:
 
  • wnieśli twórczy wkład w życie społeczne,
  • byli dobrze przygotowani do podjęcia obowiązków szkolnych,
  • mieli dobrze rozwinięte procesy poznawcze,
  • potrafili współdziałać w zespole,
  • byli zainteresowani nauką i literaturą,
  • mieli ukształtowane poczucie własnej wartości,
  • byli aktywni w podejmowaniu działań,
  • lubili działania twórcze,
  • byli wrażliwi estetycznie,
  • akceptowali zdrowy styl życia,
  • mieli bogatą wiedzę o środowisku przyrodniczym,
  • byli  gotowi do działania na rzecz środowiska przyrodniczego i społecznego
  • czuli się Polakami  i Europejczykami.
 
PORZĄDEK DNIA W ZERÓWCE 

 

7.00-9.00
Schodzenie się dzieci do przedszkola. Zabawy dowolne służące  realizacji pomysłów dzieci.
 
8.00-8.50
Zabawy integrujące grupę. Ćwiczenia ogólnorozwojowe (np. rozwijające percepcję wzrokową i słuchową, grafomotorykę).  Indywidulna pomoc wspomagająca rozwój dziecka. Rozmowy  kierowane na tematy zgodne z zainteresowaniami dzieci.
 
8.50-9.00
Przygotowania do śniadania
 
9.00-9.30
Śniadanie
 
9.30-10.30
Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą.
 
10.30-11.30
Spacery, zabawy dowolne na świeżym powietrzu(np.ogrodzie, na boisku, w parku) lub  w sali; ćwiczenia gimnastyczne.
 
11.30-12.30
Zabawy dydaktyczne, ćwiczenia graficzne, utrwalanie poznanych wierszy i piosenek. Słuchanie opowiadań nauczyciela na podstawie literatury dziecięcej (czytanie fragmentów książek).
 
12.30-12.45
Przygotowanie do obiadu.
 
12.50-13.20
Obiad i podwieczorek.
 
13.20-14.00
Słuchanie tekstu czytanego, słuchowisk, oglądanie filmów edukacyjnych. Rozmowy  kierowane, podsumowujące, wyciąganie wniosków, burza mózgów, własna ocena.
 
14.00-17.00
Rozchodzenie się dzieci.  Ćwiczenia indywidualne z dziećmi dostosowane do ich możliwości i potrzeb. Rozwijanie zainteresowań dzieci.
 
   
 
JADŁOSPIS- WRZESIEŃ 2024
 
 
DATA
 
 
JADŁOSPIS
 
 
12.09
 
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Pasztet (3)
Ogórek kiszony
Herbata ziołowa
Obiad
Zupa fasolowa (1,9)
Naleśniki z serem i śmietaną 200 gram (1,3,7)
Kompot 200 ml
Owoc 70-100 gram
Podwieczorek
Jabłko
 
 
13.09
 
Śniadanie
Bułka maślana (1)
Masło (7)
Dżem
Kakao (7)
Obiad
Barszcz czerwony (1,7,9)
Ryba panierowana (1,3,4)
Ziemniaki (1)
Marchewka z chrzanem (7)
Kompot
Podwieczorek
Jogurt owocowy (7)
 
 
16.09
 
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Pasta jajeczna (3,7)
Szczypiorek
Herbata z cytryną
Obiad
Ogórkowa z ziemniakami (1,7,9)
Gulasz wołowy (1)
Kasza pęczak 1)
Surówka z kapusty czerwonej
Herbata
Podwieczorek
Chrupki kukurydziane (1)
 
 
17.09
 
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Szynka drobiowa
Kalarepa
Makaron na mleku (1,7)
Herbata owocowa
Obiad
Pomidorówka z makaronem (1,3,7,9)
Kotlet schabowy (1,3)
Ziemniaki (1)
Colesław (7)
Kompot
Podwieczorek
Gruszka
 
 
18.09
 
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Kiełbasa krakowska
Ogórek świeży
Kawa inka (7)
Obiad
Zupa wiejska(1,9)
Potrawka z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym z ryżem (1,7)
Herbata owocowa
Podwieczorek
Galaretka
 
 
19.09
 
Śniadanie
Pieczywo mieszane(1)
Pasta twarogowa z pomidorem (7)
Herbata ziołowa
Obiad
Fasolowa (1,9)
Placki ziemniaczane ze śmietaną (1,3,7)
Kompot
Owoc
Podwieczorek
Biszkopty (1,3)
 
 
20.09
 
Śniadanie
Pieczywo mieszane  (1)
Masło (7)
Ser żółty (7)
Sałata
Pomidor
Kakao (7)
Obiad
Żurek z białą kiełbasą (1,7,9)
Kotlet rybny(1,3,4)
Ziemniaki (1)
Surówka z kapusty pekińskiej z porem (7)
Kompot
Podwieczorek
Nektarynka
 
 
23.09
 
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło  (7)
Kiełbasa żywiecka
Papryka czerwona
Herbata z cytryną
Obiad
Zupa kalafiorowa (1,7,9)
Klops w sosie pomidorowym (1,3,7)
Kasza jęczmienna (1)
Surówka wielowarzywna
Herbata
Podwieczorek
Baton zbożowy (1)
 
 
24.09
 
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Dżem
Marchewka surowa
Zacierka na mleku(1,3,7)
Herbata ziołowa
Obiad
Zupa z fasolki szparagowej (1,7,9)
Filet z kurczaka panierowany (1,3)
Ziemniaki (1)
Pomidorki ze szczypiorkiem w śmietanie (7)
Kompot
Podwieczorek
Jabłko
 
 
25.09
 
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło  (7)
Parówki z ketchupem
Rzodkiewka
Herbata owocowa
Obiad
Krem z zielonego groszku (1,7,9)
Makaron z sosem myśliwskim (1,3)
Kompot
Owoc
Podwieczorek
Drożdżówka (1,3,7)
 
 
26.09
 
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło  (7)
Jajko gotowane(3)
Szczypiorek
Herbata z cytryną
Obiad
Zupa gulaszowa (1,9)
Racuchy drożdżowe z jabłkiem (1,3,7)
Herbata ziołowa
Owoc
Podwieczorek
Banan
 
 
27.09
 
Śniadanie
Rogal (1)
Masło  (7)
Dżem
Kakao (7)
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem (1,3,7,9)
Ryba po azjatycku  (4)
Ryż (1)
Herbata
Podwieczorek
Herbatniki (1)
 
 
30.09
 
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Pasztetowa
Ogórek świeży
Herbata z cytryną
Obiad
Zupa wiosenna (1,7,9)
Strogonow z indyka z warzywami (7,9)
Kasza gryczana (1)
Kompot
Podwieczorek
Kisiel
 
 
 

 

    W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych do przygotowania posiłków dla dzieci, znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowej.  

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji 

 
  1. Zboża zawierające gluten, tj. m.in: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz 
  2. Skorupiaki i produkty pochodne 
  3. Jaja i produkty pochodne 
  4. Ryby i produkty pochodne 
  5. Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne 
  6. Soja i produkty pochodne 
  7. Mleko i produkty pochodne 
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca; pistacje 
  9. Seler i produkty pochodne 
  10. Gorczyca i produkty pochodne 
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 
  12. Dwutlenek siarki 
belka_milosza_small.png