Grupy "0"
O ZERÓWCE W SIÓDEMCE
SYLWETKA ABSOLWENTA
-
mądrych,
-
dobrych,
-
samodzielnych,
-
szczęśliwych ludzi,
-
i w przyszłości zbudowały trwałe rodziny
- wnieśli twórczy wkład w życie społeczne,
- byli dobrze przygotowani do podjęcia obowiązków szkolnych,
- mieli dobrze rozwinięte procesy poznawcze,
- potrafili współdziałać w zespole,
- byli zainteresowani nauką i literaturą,
- mieli ukształtowane poczucie własnej wartości,
- byli aktywni w podejmowaniu działań,
- lubili działania twórcze,
- byli wrażliwi estetycznie,
- akceptowali zdrowy styl życia,
- mieli bogatą wiedzę o środowisku przyrodniczym,
- byli gotowi do działania na rzecz środowiska przyrodniczego i społecznego
-
czuli się Polakami i Europejczykami.
7.00-9.00 |
Schodzenie się dzieci do przedszkola. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci.
|
8.00-8.50 |
Zabawy integrujące grupę. Ćwiczenia ogólnorozwojowe (np. rozwijające percepcję wzrokową i słuchową, grafomotorykę). Indywidulna pomoc wspomagająca rozwój dziecka. Rozmowy kierowane na tematy zgodne z zainteresowaniami dzieci.
|
8.50-9.00 |
Przygotowania do śniadania
|
9.00-9.30 |
Śniadanie
|
9.30-10.30 |
Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą.
|
10.30-11.30 |
Spacery, zabawy dowolne na świeżym powietrzu(np.ogrodzie, na boisku, w parku) lub w sali; ćwiczenia gimnastyczne.
|
11.30-12.30 |
Zabawy dydaktyczne, ćwiczenia graficzne, utrwalanie poznanych wierszy i piosenek. Słuchanie opowiadań nauczyciela na podstawie literatury dziecięcej (czytanie fragmentów książek).
|
12.30-12.45 |
Przygotowanie do obiadu.
|
12.50-13.20 |
Obiad i podwieczorek.
|
13.20-14.00 |
Słuchanie tekstu czytanego, słuchowisk, oglądanie filmów edukacyjnych. Rozmowy kierowane, podsumowujące, wyciąganie wniosków, burza mózgów, własna ocena.
|
14.00-17.00 |
Rozchodzenie się dzieci. Ćwiczenia indywidualne z dziećmi dostosowane do ich możliwości i potrzeb. Rozwijanie zainteresowań dzieci.
|
DATA
|
JADŁOSPIS
|
12.09
|
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Pasztet (3)
Ogórek kiszony
Herbata ziołowa
Obiad
Zupa fasolowa (1,9)
Naleśniki z serem i śmietaną 200 gram (1,3,7)
Kompot 200 ml
Owoc 70-100 gram
Podwieczorek
Jabłko
|
13.09
|
Śniadanie
Bułka maślana (1)
Masło (7)
Dżem
Kakao (7)
Obiad
Barszcz czerwony (1,7,9)
Ryba panierowana (1,3,4)
Ziemniaki (1)
Marchewka z chrzanem (7)
Kompot
Podwieczorek
Jogurt owocowy (7)
|
16.09
|
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Pasta jajeczna (3,7)
Szczypiorek
Herbata z cytryną
Obiad
Ogórkowa z ziemniakami (1,7,9)
Gulasz wołowy (1)
Kasza pęczak 1)
Surówka z kapusty czerwonej
Herbata
Podwieczorek
Chrupki kukurydziane (1)
|
17.09
|
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Szynka drobiowa
Kalarepa
Makaron na mleku (1,7)
Herbata owocowa
Obiad
Pomidorówka z makaronem (1,3,7,9)
Kotlet schabowy (1,3)
Ziemniaki (1)
Colesław (7)
Kompot
Podwieczorek
Gruszka
|
18.09
|
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Kiełbasa krakowska
Ogórek świeży
Kawa inka (7)
Obiad
Zupa wiejska(1,9)
Potrawka z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym z ryżem (1,7)
Herbata owocowa
Podwieczorek
Galaretka
|
19.09
|
Śniadanie
Pieczywo mieszane(1)
Pasta twarogowa z pomidorem (7)
Herbata ziołowa
Obiad
Fasolowa (1,9)
Placki ziemniaczane ze śmietaną (1,3,7)
Kompot
Owoc
Podwieczorek
Biszkopty (1,3)
|
20.09
|
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Ser żółty (7)
Sałata
Pomidor
Kakao (7)
Obiad
Żurek z białą kiełbasą (1,7,9)
Kotlet rybny(1,3,4)
Ziemniaki (1)
Surówka z kapusty pekińskiej z porem (7)
Kompot
Podwieczorek
Nektarynka
|
23.09
|
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Kiełbasa żywiecka
Papryka czerwona
Herbata z cytryną
Obiad
Zupa kalafiorowa (1,7,9)
Klops w sosie pomidorowym (1,3,7)
Kasza jęczmienna (1)
Surówka wielowarzywna
Herbata
Podwieczorek
Baton zbożowy (1)
|
24.09
|
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Dżem
Marchewka surowa
Zacierka na mleku(1,3,7)
Herbata ziołowa
Obiad
Zupa z fasolki szparagowej (1,7,9)
Filet z kurczaka panierowany (1,3)
Ziemniaki (1)
Pomidorki ze szczypiorkiem w śmietanie (7)
Kompot
Podwieczorek
Jabłko
|
25.09
|
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Parówki z ketchupem
Rzodkiewka
Herbata owocowa
Obiad
Krem z zielonego groszku (1,7,9)
Makaron z sosem myśliwskim (1,3)
Kompot
Owoc
Podwieczorek
Drożdżówka (1,3,7)
|
26.09
|
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Jajko gotowane(3)
Szczypiorek
Herbata z cytryną
Obiad
Zupa gulaszowa (1,9)
Racuchy drożdżowe z jabłkiem (1,3,7)
Herbata ziołowa
Owoc
Podwieczorek
Banan
|
27.09
|
Śniadanie
Rogal (1)
Masło (7)
Dżem
Kakao (7)
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem (1,3,7,9)
Ryba po azjatycku (4)
Ryż (1)
Herbata
Podwieczorek
Herbatniki (1)
|
30.09
|
Śniadanie
Pieczywo mieszane (1)
Masło (7)
Pasztetowa
Ogórek świeży
Herbata z cytryną
Obiad
Zupa wiosenna (1,7,9)
Strogonow z indyka z warzywami (7,9)
Kasza gryczana (1)
Kompot
Podwieczorek
Kisiel
|
|
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych do przygotowania posiłków dla dzieci, znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
- Zboża zawierające gluten, tj. m.in: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne(arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy, tj. migdały, orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca; pistacje
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki