Dzień jabłka i dyni
DZIEŃ JABŁKA i DYNI 2024
We wtorek 29 października w klas 1-3, w środę 30 października w klasach 4-6 i w czwartek 31października przeprowadziliśmy w naszej szkole DZIEŃ JABŁKA I DYNI. Była to prezentacja różnych sposobów wykorzystania jabłek i dyni w codziennej diecie człowieka połączona
z możliwością degustacji. Każda klasa przygotowała swoje stoisko (jesienną dekorację, informacje o walorach odżywczych jabłek i dyni oraz różne produkty, których głównym składnikiem były jabłka i dynie). Na przerwach uczniowie mogli obejrzeć wystawy produktów oraz spróbować różnych wyrobów. Wspólnie przygotowane przez Rodziców i ich Dzieci specjały (ciasta, ciasteczka, rogaliki, bułeczki, soki, kompoty, desery, musy, naleśniki, lizaki z jabłek, chipsy cieszyły oczy i podniebienia uczestników imprezy. Bogactwo stołów robiło na wszystkich ogromne wrażenie! Można było także podzielić się pomysłami na ciekawe rozwiązania kulinarne
z wykorzystaniem jabłek i dyni, pobrać lub wymienić się oryginalnymi przepisami. Korytarze szkoły udekorowane zostały gazetkami ukazującymi walory odżywcze jabłek i dyni.
W tygodniu poprzedzającym imprezę na lekcjach przyrody, biologii przedstawialiśmy prezentację multimedialną o jabłkach i dyni.
z możliwością degustacji. Każda klasa przygotowała swoje stoisko (jesienną dekorację, informacje o walorach odżywczych jabłek i dyni oraz różne produkty, których głównym składnikiem były jabłka i dynie). Na przerwach uczniowie mogli obejrzeć wystawy produktów oraz spróbować różnych wyrobów. Wspólnie przygotowane przez Rodziców i ich Dzieci specjały (ciasta, ciasteczka, rogaliki, bułeczki, soki, kompoty, desery, musy, naleśniki, lizaki z jabłek, chipsy cieszyły oczy i podniebienia uczestników imprezy. Bogactwo stołów robiło na wszystkich ogromne wrażenie! Można było także podzielić się pomysłami na ciekawe rozwiązania kulinarne
z wykorzystaniem jabłek i dyni, pobrać lub wymienić się oryginalnymi przepisami. Korytarze szkoły udekorowane zostały gazetkami ukazującymi walory odżywcze jabłek i dyni.
W tygodniu poprzedzającym imprezę na lekcjach przyrody, biologii przedstawialiśmy prezentację multimedialną o jabłkach i dyni.
Dziękujemy serdecznie za zaangażowanie Rodzicom, Uczniom, Nauczycielom i Wychowawcom.
Nasze wspólne działanie pozwoliło na realizację tego projektu z takim sukcesem. Brawo!
Szkolny Zespół ds. Promocji Zdrowia