Zdrowe odżywianie
ZDROWE ODŻYWIANIE |
Zalecany styl życia: |
• Jedz regularnie 5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzin oraz zawsze myj po nich zęby. • Pij co najmniej 3-4 szklanki mleka dziennie. • Pamiętaj o piciu co najmniej 6 szklanek wody dziennie. • Bądź aktywny fizycznie, ćwicz co najmniej godzinę dziennie. • Wysypiaj się, aby twój mózg mógł wypocząć. • Sprawdzaj regularnie swój wzrost i masę ciała. |
Jak zadbać o nasz organizm? |
MÓZG - Niacyna: warunkuje prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego. OCZY -Luteina i zeaksantyna: chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami i nadmiarem światła. SKÓRA - Beta-karoten (prowitamina A): wpływa na wygląd cery, rogowacenie i łuszczenie się skóry. WŁOSY - Biotyna: zatrzymuje wypadanie włosów. SERCE - Potas: zapewnia prawidłowe ciśnienie krwi. ZĘBY - Wapń: buduje i wzmacnia strukturę zębów. KOŚCI - Wapń: podstawowy składnik budulcowy kości. MIĘŚNIE - Biotyna i kwas pantotenowy: ich niedobory powodują osłabienie i zmęczenia mięśni, ich bóle i sztywność. UKŁAD POKARMOWY - błonnik: główny składnik potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Ułatwia opróżnienie i zapobiega zaparciom. |
Witaminy: |
Wartości energetyczne pokarmu: |
Wartość energetyczna pokarmu, to nic innego jak ilość energii, jaką uzyskujemy z danego pokarmu. Podajemy ją w kaloriach. |
Dziękujemy za uwagę i trzymajcie się zdrowo! Lena Dąbrowska i Maja Sokal 7e |