Bułeczki Cynamonowe


 
     Mam też coś dla miłośników cynamonu. Bułeczki cynamonowe! Według mnie najlepszy przepis i na pewno lepsze od kupnych. Niestety jest to przepis dla cierpliwych, ponieważ bułeczki te robi się z ciasta drożdżowego. Jednak uważam, że warto czekać bo, po pierwsze zwiększa nam się apetyt i nie będzie to zwykły, szary i nudny deser, a po drugie smak jest wyśmienity!
 
babeczki-cynamonowe-ico.jpg                    babeczki-cynamonowe-logo2.jpg
 
Składniki:
 
CIASTO:
-250 ml ciepłego mleka
-1 saszetka suchych drożdży (7g) lub 30g świeżych drożdży
-500g mąki pszennej
-szczypta soli
-1 jajko
-2 żółtka
-70g miękkiego masła/margaryny
-do posmarowania bułeczek: 1 jajko + 2 łyżki mleka
 
NADZIENIE:
-70g masła/margaryny
-20g cynamonu w proszku
-2 łyżki cukru wanilinowego
-połowa szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego, ja daje oba)
 
Przygotowanie:
 
1. Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Drożdże świeże dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać łyżeczkę mąki oraz 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
 
2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży + resztę mleka. Wszystko wymieszać łyżką.
 
3. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
 
4. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub na blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru białego i trzcinowego.
 
5. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej blaszy. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
 
6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i opcjonalnie posypać mieszanką cukru z cynamonem. Piec na złoty kolor przez ok. 20 minut.
 
Milena Piekara kl. 8e