Bułeczki z kajmakiem
Idealny przepis dla osób, które lubią połączenie kajmaku i orzechów włoskich. Są to bułeczki drożdżowe z kajmakiem i włoskimi orzechami. Piecze się je jak słynną ,,odwróconą” tartę tatin. To, co na koniec będzie wierzchem ciasta, najpierw musi znaleźć się na spodzie formy.
SKŁADNIKI:
-200 ml mleka
-50g świeżych drożdży
-500g + trochę mąki pszennej
-50g cukru
-szczypta soli
-1 jajko
-50g masła
-100g orzechów włoskich
-3/4 puszki kajmaku
-naczynie żaroodporne
WYKONANIE:
1. Lekko podgrzej mleko. Jeśli będzie zbyt gorące, ,,zabije” drożdże i ciasto nie wyrośnie. Rozkrusz drożdże i wrzuć je do ciepłego mleka. Mieszaj, aż całkiem się rozpuszczą.
2. Do miski przesiej 500g mąki. Dodaj cukier i szczyptę soli. Wbij jajko i wlej mleko z drożdżami. Wymieszaj składniki mikserem.
3. Masło pokrój w drobne kawałki, dodaj do ciasta. Wyrabiaj je mikserem na niskich obrotach tak długo, aż będzie elastyczne. Później uformuj z niego kulę i zagniataj ręcznie jeszcze 3 minuty. Ponownie zrób z ciasta kulę i lekko ją spłaszcz.
4. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, gdzie nie ma przeciągów. Po ok. 40 minutach ciasto powinno podwoić objętość.
5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką.
6. Orzechy posiekaj, zarumień na suchej patelni. Ostudź orzechy. Po wystygnięciu wsyp na dno naczynia żaroodpornego i wlej kajmak. Wymieszaj orzechy z kajmakiem.
7. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Uformuj wałek o średnicy 6-8 cm. Podziel go na 15 plasterków, z każdego zrób kulkę. Ułóż je ciasno, jedna obok drugiego w formie, na kajmaku z orzechami. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
8. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Wstaw formę z ciastem i piecz je 20 minut. Potem studź w formie 15 minut i wyłóż na talerz, obracając formę do góry dnem.
Milena Piekara kl. 8e