CHIŃSZCZYZNA
CHIŃSZCZYZNA
Jak sama nazwa wskazuje jest to danie z Chin. Jest ono proste do przyrządzenia pod warunkiem, że ma się dobre składniki. Choć tak naprawdę do wszystkich dań lepiej mieć dobre, to przy tym jednym miałam styczność, gdy mi nie posmakowało ze względu na jakość składnika. Tak naprawdę robiąc to danie bazowałam na chińszczyźnie z mrożonki bo taką jadłam najczęściej i wiedziałam jakie warzywa się w niej znajdują i czym trzeba przyprawić. Więc mam nadzieję, że posmakuje wam to danie.
Składniki:
-makaron ryżowy (lub ryż)
-papryka
-cebula
-marchewka
-suszone grzyby mun (paczka 50g)
przyprawy:
-pieprz, sól
-ostra papryka
-słodka papryka
-szklanka wody
-sos sojowy
Sposób przygotowania:
¼ paczki grzybków włożyć do ciepłej wody na 15 min następnie gotować je przez 10 min. Po ugotowaniu pokroić je w cienkie paski tak jak marchewkę i cebulę. Paprykę pokroić w kosteczkę. Makaron ryżowy wkładamy na 3 min do ugotowanej wody. Wszystkie warzywa włożyć do jednego garnka. Zalać wodą i dać kilka kropelek sosu sojowego. Następnie gotować warzywa przez ok. 10min tak aby marchewka była miękka. Po ugotowaniu przyprawić i dodać makaron.
Julia Bilska 8e