Kluseczki Tajskie


 
Kluseczki Tajskie „dim sum”
 
Szczerze mówiąc, to nie miałam z nimi powiązanej żadnej szczególnej historii. Była to po prostu potrawa, która wpadła mi w oko gdy nudziło mi się. Pewnego dnia podczas wakacji nie miałam kompletnie nic do robienia. Tak mi się nudziło, że nawet nie chciałam nic oglądać ani grać w gry. Po prostu wtedy prawie zwariowałam. I położyłam się na łóżko patrząc w sufit. I nagle przyszła mi myśl, żeby zainstalować sobie aplikację do gotowania. Zaczęłam szukać. W końcu znalazłam cookpad. Jest to aplikacja w której możesz wysyłać własne przepisy i oglądać czyjeś. Ponieważ w tamtym momencie lubiłam kulturę chińską i japońską, zaczęłam szukać przepisów związanymi z tymi krajami. No i tak znalazłam te pierożki. Można je przygotować na wiele sposobów, ale niestety długo się je przyrządza.
 
SKŁADNIKI:
-kapusta pekińska
-papryczka chili
-sos sojowy
-cebula
-zmielony pieprz 
-1 jajko
-250g mąki
-50ml ciepłej wody
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
 
Ciasto:
Mąkę łączymy z jajkiem i wodą. Wyrabiamy ciasto tak, aby było gładkie. Robimy kulkę i owijamy w folię spożywczą. Odkładamy na godzinę. Dzielimy na pół, wałkujemy i wycinamy kółka.
 
 
Farsz:
Kroimy kapustę pekińską na jak najmniejsze kawałki.  Tak samo robimy z cebulą. Łączymy oba składniki razem z sosem sojowym. Później dodajemy jeszcze papryczkę chili pokrojoną w paski. Farsz przyprawiamy pieprzem i gotowe. Gdy wszystko mamy zrobione nakładamy farsz na środek wyciętych kółeczek z ciasta i sklejamy na górze.
 
kluseczki tajskie.jpg
 
Jagoda Bilska 8e
​​​​​​​