Przepis - "bez nazwy"
Tym razem nie mogę podać nazwy tego dania ponieważ wymyśliłam je sama, a przynajmniej nie słyszałam jeszcze jak się nazywa i nie spotkałam kogoś kto by je robił. Choć na 100% jest już wymyślone. Wymyśliłam je podczas stania przed lodówką i wpatrywaniu się w ciasto francuskie.
Jest w sumie podobne do pizzy, tylko że zamiast ciasta na pizze jest ciasto francuskie i jest nim przekładane.
Składniki:
-ciasto francuskie
-sos do pizzy
-pomidor
-salami
-żółtko
-starty ser
Sposób przygotowania:
Pokroić ciasto francuskie na cztery w miarę równe części. Pierwszą część położyć na blaszkę następnie pokryć sosem i posypać startym serem. Następnie pokryć drugą warstwą cista znowu położyć sos pomidorowy i ser, ale tylko na brzegach a także pomidory pokrojone w plasterki. Potem nałożyć trzecią warstwę ciasta i tak jak na poprzednich nałożyć sos i ser po bokach no i zamiast pomidorów salami. Ostatnią warstwę pokryć żółtkiem. Włożyć do piekarnika na 25-30 min na 180 stopni. Gotowe.
Jagoda Bilska 8e