QUESADILLAZ BATATAMI
QUESADILLAZ BATATAMI
Jest to meksykańskie danie z tortilli. To danie zaproponowała mi moja mama o mojej mamie jej siostra. Jest ono w miarę proste do zrobienia nie patrząc na bataty. Oczywiście można je zrobić na wiele sposobów ale ja najbardziej lubię właśnie z batatami. Więc chciałabym się z wami podzielić przepisem który wykorzystuję do ich zrobienia
Składniki:
-2 tortille
-6 plastrów salami
-1 batat
przyprawy:
po łyżeczce oregano, papryki słodkiej, pieprzu
- sól (pół łyżeczki)
-olej rośliny (łyżka stołowa)
-1 papryczka chili posiekana na kawłeczki
-starty ser żółty
Salsa pomidorowa:
-2 pomidory
-1/4 cebuli
-wyciśnięty sok z limonki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty obrać i pokroić w kosteczkę. Doprawić przyprawami, i wymieszać z olejem. Włożyć na blaszkę do pieczenia na 20 min. Po upieczeniu rozgnieść je widelcem. Plastry salami podsmażyć przez 5 min. aż się trochę wytopią i zarumieniam. Później na rozgrzaną patelnię położyć suchą tortillę. Następnie na połówce rozsmarować bataty. Następnie położyć salami, ser i papryczkę chili. Po chwili złożyć tortillę na pół. Obrócić na drugą stronę i podpiec. Podać na wierzchu z salsą pomidorową (pokrojone w kostkę pomidory, cebula wymieszane z sokiem z limonki ).
Jagoda Bilska 8e