Sernik z jeżynami
Sernik z jeżynami
Składniki spodu:
150g ciasteczek zbożowych
70g masła
Składniki masy serowej:
700g mielonego twarogu
150g cukru
3 duże jaja
łyżka cukru waniliowego
galaretka cytrynowa lub leśna
około 1kg jeżyn
Przygotowanie:
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową.
Ciasteczka przełożyć do woreczka foliowego i zmiażdżyć wałkiem do ciasta (możliwie jak najdrobniej). Powstałe okruszki przesypać do miseczki. Masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, żeby uzyskać jednolitą, wilgotną masę. Wyłożyć nią spód i boki przygotowanej tortownicy. Następnie całość wstawić do lodówki na 15 minut.
Ser zmiksować, dodając: cukier, cukier waniliowy i pojedynczo jajka.
Wyjąć tortownicę z lodówki, na spód wylać połowę masy. Rozsypać na nią kilka garści umytych, osuszonych jeżyn i przykryć je resztą masy. Piec w temperaturze 1750C przez około 50 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i zostawić w nim sernik jeszcze przez kwadrans. Następnie wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Wystudzony sernik ozdobić resztą jeżyn i polać cienką warstwą tężejącej galaretki. Wystarczy połowa opakowania.
Przed podaniem sernik powinien poleżeć kilka godzin w lodówce.
Smacznego !
Laura Pieciukiewicz 8a