sałatki owocowe 1efg
W listopadzie podczas lekcji dotyczących jesiennego jadłospisu - „Jemy zdrowo i kolorowo” uczniowie klasy 1e, 1f, 1g przygotowali sałatki i szaszłyki owocowe. To było podsumowanie zagadnienia o znaczeniu owoców i warzyw dla organizmu człowieka i zapoznanie się z zasadami prawidłowego żywienia.
W przygotowaniu sałatek wykorzystano akcesoria kuchenne zakupione w ramach projektu „Laboratoria Przyszłości”.
Na początku dzieci w grupach przygotowywały przepisy, utrwaliły informacje dotyczące zasad racjonalnego odżywiania się i podziału produktów żywnościowych. Następnie bezpiecznie korzystając z narzędzi obierały i kroiły ulubione owoce. Po wymieszaniu sałatek, posprzątaniu miejsc pracy i udekorowaniu stołów dzieci z radością degustowały swoje dania. Przekonały się, jak zdrowe są warzywa, owoce i dlaczego warto je jeść. Było smacznie, zdrowo i bardzo kolorowo.